top of page

נישול מצוואה


אובדן הורה היא טרגדיה קשה אשר כרוכה בקשיים רבים. התמודדות עם חוסר, בדידות וכאב רב, הינם קשים מנשוא. לפיכך כאשר בני משפחת ההורה שנפטר (האישה, הילדים או הנכדים) מגלים לאחר פטירתו כי הוא נישל אותם במסגרת הצוואה שהותיר, הכאב והיגון הופכים לתחושת פגיעה קשה ביותר.


כך היה בסיפורו של לקוח המשרד, ע', בחור צעיר, בשנות השלושים לחייו, אשר חי עם אשתו וילדיו בארצות הברית. הוריו התרגשו בתקופת נעוריו, ואביו נישא בשנית ולו שני ילדים מנישואיו השניים. ע' לא שמר על קשר רציף עם אביו. לפני כחצי שנה אביו של הלקוח נפטר ממחלה, ולאחר פטירתו הופתע ע' לגלות כי אינו מוזכר בצוואה שהותיר אחריו. הצוואה מנגד לכך, כללה את אישתו השנייה ושני ילדיהם.



ישנן סיבות רבות מדוע אדם עשוי להחליט להחרים את ילדיו מצוואה. הסיבה השכיחה ביותר היא מחלוקת או סכסוך בין המנוח לילדיו. במקרים אחרים, המנוח עשוי להחליט להוריש את הרכוש שלו לאדם אחר, כגון בן זוג, בן משפחה אחר או קרן צדקה.

לא משנה מה הסיבה, נישול של צאצאים מצוואה היא לעתים קרובות אירוע טראומטי עבורם.


מספר מילים על נישול מירושה

נישול מירושה, פירושו למנוע מאדם לרשת זכויות ורכוש אשר היה זכאי לרשת ע"פ חוק.

נישול יכול להתבצע רק בעריכת צוואה, רק ע"י קביעת הוראות הורשה השוללות את הזכות של אדם להיות מבין היורשים.


מה אפשר לעשות במקרה כזה?

מי שנושל מצוואה וסבור שהנישול נעשה בניגוד להוראות החוק, הדין והפסיקה, ראשי להגיש התנגדות. ניתן להגיש את ההתנגדות לצוואה רק לאחר שהוגשה בקשה לצו קיום צוואה, וכאשר הנטל על המתנגד להביא לפסילת הצוואה הינו כבד ביותר ומצריך ניהול הליכים משפטיים לא פשוטים בבית המשפט.


עיקר הטענות שמביאות לפסילת צוואה, הינן חוסר כשירות של המצווה, מעורבות בעריכת צוואה או הפעלת השפעה בלתי הוגנת מצד אחד מהיורשים.


במידה ונושלת מצוואה, רצוי לקבל ייעוץ משפטי בכדי לבחון האם הנישול בצוואה נערך באופן אשר מאפשר את פסילתה וכפועל יוצא את ביטול הנישול.


משרד עו"ד דניאל ויגלר, מתמחה בתחום דיני ירושות וצוואות ונותן מענה לכל הסוגיות וההליכים המשפטיים הקשורים לנושאים אלו. כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי, ליצירת קשר ולתיאום פגישה התקשרו 03-7444931

bottom of page