צוואה הדדית מול מתנה: כשהעדפת בן אחד על פני האחרים נתקלת במחסום משפטי
- עו"ד דניאל ויגלר
- 23 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות
לאחרונה טיפל משרדנו בתיק סכסוך משפחתי מורכב שנדון בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון. המקרה עסק בניסיון של אב לעקוף את ההתחייבויות שהיו לו בצוואה הדדית שערך עם אשתו המנוחה, באמצעות העברת נחלה במושב במתנה לאחד מילדיו.
מדובר בבני זוג, הורים לתשעה ילדים, אשר ערכו בחייהם צוואה הדדית מסודרת שקבעה הסדר ברור: לאחר פטירת אחד מהם, יישאר העיזבון בידי בן הזוג הנותר לצורך קיומו ורווחתו. לאחר פטירת בן הזוג השני, נקבע כי הנחלה תימכר למרבה במחיר, ותמורתה תחולק שווה בשווה בין תשעת הילדים.
הצוואה אף הגדירה במפורש כי העדיפות היא למכירת הנחלה לקונה חיצוני, ורק בהעדר ברירה היא תימכר לאחד הילדים - זאת בתנאי שיציע את הסכום הגבוה ביותר, שלא יפחת משווי השוק של הנחלה.

ההליך המשפטי
8 שנים לאחר פטירת האם, החליט האב לשנות את ההסדר המוסכם. במהלך מפתיע, הוא העניק את הנחלה במתנה לאחד מילדיו. בתגובה, הגישו שלושה מהאחים תביעה בדצמבר האחרון לביטול העברת הנחלה במתנה, ובקשה לצו מניעה זמני שיאסור על כל דיספוזיציה בנחלה, כלומר צו שימנע את השלמת ביצוע רישום הזכויות על שם הבן ובמידה והזכויות כבר נרשמו על שם הבן ימנע ממנו להעביר, למכור או לשעבד את הזכויות.
משרדנו, בייצוג האחים המתנגדים, טען כי מהלך זה של האב מהווה הפרה בוטה של הצוואה ההדדית ופוגע בזכויותיהם של שאר הילדים. מנגד, טען האב כי זכויותיו בנחלה הן זכויות "בר-רשות" שאינן חלק מהעיזבון, ולכן באפשרותו לעשות בנחלה ככל העולה על רוחו.
ההכרעה המשפטית
לאחר דיון מעמיק, קיבלה כבוד הרשמת שלי פרקש את עמדתנו ונתנה את הצו. בהחלטתה הבהירה הרשמת פרקש כי טענת האב מנוגדת לתוכן הצוואה ההדדית, שאינה מותירה מקום לפרשנות.
הרשמת קבעה כי "נראה כי לרצונו של האב, אשר השתנה ואינו תואם עוד את הוראות הצוואה, לא ניתן להעניק משקל משפטי". היא הדגישה כי הצוואה לא רק שאינה כוללת אפשרות של גריעת הנחלה ושינוי בעליה לאחר פטירת בן הזוג הראשון, אלא יש בה התייחסות מפורשת לכך שבן הזוג השני רשאי לעשות שימוש בעיזבון "לצרכיו, לקיומו ולרווחתו" - להבדיל ממתן הנכס במתנה לאחד הילדים.
סיקור תקשורתי
המקרה המעניין זכה לסיקור בכתבה שפורסמה בYNET, אשר הדגישה את האופן שבו מתמודדת מערכת המשפט עם ניסיונות לעקוף צוואות הדדיות. עורך דין דניאל ויגלר, הצליח להשיג צו מניעה שעצר את העברת הנחלה ושמר על זכויות כלל היורשים.
מסקנות והמלצות
המקרה מדגיש את החשיבות העצומה של תכנון ירושה מדויק, במיוחד כאשר מדובר בנכסים בעלי ערך כמו נחלות חקלאיות. אנו ממליצים ללקוחותינו:
לבחון היטב את ההשלכות של צוואות הדדיות, בהבנה שהן מגבילות את חופש הפעולה של בן הזוג הנותר.
לשקול מראש הסדרים שיאפשרו גמישות מסוימת גם לאחר פטירת אחד המצווים, אם זה רצון הצדדים.
להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני משפחה וירושה טרם ביצוע פעולות משמעותיות בנכסים הכפופים לצוואות.
בינתיים, תיק זה ממשיך להתנהל בבית המשפט בשאלה העקרונית של תוקף העברת הנחלה, כאשר הרשמת פרקש אף הציעה לצדדים להסכים להפיכת הצו הזמני לקבוע.
לעו"ד דניאל ויגלר בולט ביתרון משמעותי בטיפול בצוואות מורכבות, במיוחד כאשר הן כרוכות בסוגיות משפטיות רב-תחומיות ובתחום הורשץ נחלות. ניסיונו העשיר בניהול תיקים סבוכים בתחומי דיני המשפחה והירושה בכל הערכאות המשפטיות מעניק לו הבנה מעמיקה של האתגרים הייחודיים במקרים אלו. יתרה מכך, התמחותו הספציפית בדיני משפחה מספקת לו יתרון נוסף בהתמודדות עם סכסוכי ירושה ששורשיהם נעוצים לעיתים קרובות במערכות יחסים משפחתיות מורכבות.
משרד עו"ד דניאל ויגלר מספק מעטפת משפטית מקיפה ומקצועית בטיפול בצוואות וירושות מורכבות. הלקוחות נהנים ממענה יעיל ואיכותי, המבוסס על שילוב של מומחיות רחבה בתחומי משפט מגוונים, השכלה משפטית מעמיקה, ניסיון מעשי עשיר וכישורים אישיים מתאימים לניהול תיקים רגישים ומורכבים.
Comments