top of page

ידועים בציבור ללא מגורים משותפים- יכולים להתקיים?

לאחרונה הגיעה למשרדי לקוחה בת 66 אשר ניהלה זוגיות במשך 30 שנה עם בן זוגה. עבור שני בני הזוג היתה זו מערכת יחסים שניה אחרי גירושין מורכבים ולכן החליטו מבחירה שלא להינשא. לקוחתי ובן זוגה בילו, טיילו, היו בחול מספר פעמים וחיו את חייהם כזוג במשך שנים רבות. הם החזיקו דירות נפרדות, בהתחלה בגלל שעוד היו ילדים בבית ולאחר מכן לא מצאו את הטעם למכור את הדירות ונהנו מהחיים המשותפים. לפני 6 חודשים בן הזוג נפטר בנסיבות מצערות. לקוחתי שבורה מהאסון הכבד שנפל עליה ומהפרידה מבן זוגה ב- 30 השנים האחרונות, פנתה אלי לברר מה הזכויות שלה בעיזבונו של בן זוגה.

מהו מעמד ידועים בציבור?

חיים משותפים ללא נישואין היא תופעה רווחת בישראל בשנים האחרונות. בין אם בשל אי יכולתם להינשא על פי החוק בישראל, ובין מבחירה אישית שלהם. בני זוג שעל אף שלא נישאו מנהלים חיים משותפים, זוכים למעמד שנקרא "ידועים בציבור" ומעמד זה מאפשר להם לקבל זכויות כשל זוגות נשואים לרבות זכויות של בן זוג נשוי בתור יורש. למידע נוסף על ידועים בציבור ניתן לקרוא באתר>>


הבעיה היחידה, והמשמעותית כמובן של הידועים בציבור אל מול זוגות נשואיים היא שידועים בציבור צריכים "לעבוד" כלומר להוכיח את זכויותיהם בתור בני זוג, בעוד שאצל בני זוג די בנשואיהם כדי להקנות זכויות.

לדוגמה, שני בני זוג, האחד נשוי השני לא. שני בני הזוג ביחד 15 שנים, ואצל שני בני זוג כל אחד מהצדדים מנהל חשבון בנק נפרד והם בחרו לגור בדירות נפרדות ולא תחת קורת גג אחת.

במצב שבו אצל שני בני הזוג, הגבר ילך לעולמו, בעוד כאשר אצל בני הזוג הנשואים האישה תהיה ירושת באופן אוטומטי ללא כל צורך להוכיח דבר, אצל בני הזוג אשר לא היו נשואים, האישה תצטרך "להזיע" ולהוכיח שהם עונים לתנאים של ידועים בציבור על מנת לקבל זכויותיה כיורשת.


ובדיוק במצב מסוג זה נכנסת לתמונה עבודתו המקצועית של עו"ד לדיני משפחה שעליו במצבים שכאלו לערוך בדיקה מעמיקה ופרטנית על מנת להציג ולהוכיח שבני הזוג שלא היו נשואים היו ידועים בציבור לכל דבר ועניין ושלאישה יש זכויות לרשת.

הורשה ותביעות כנגד עיזבונות הינם נושאים מורכבים ומעוררי מחלוקות רבות במיוחד, אך לא רק, שמדובר בעיזבון גדול.

לא פעם יוצא לי לפגוש לקוחות שבכלל אינם מודעים לזכויות שלהם כיורשים, ולכן בכל מקרה של פטירה לאחר חיים משותפים לאורך זמן, כדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה וירושה.

משרד עו"ד דניאל ויגלר מתמחה בניהול תיקי עיזבונות וירושה מורכבים, לרבות תכנוני הורשה והעברת הון בין דורית, והינכם מוזמנים לפנות לעו"ד דניאל ויגלר לקבלת ייעוץ משפטי. ליצירת קשר ולתיאום פגישה ניתן להתקשר ל- 03-7444391 או ל- 052-8305231.


bottom of page