top of page

צוואה שנשכחה

לאחרונה פנה אלינו למשרד לקוח כבן 40 אשר אביו נפטר בשיבה טובה. לאב היו שני ילדים מנישואין ראשונים ועוד שלושה ילדים מנישואים שניים. הלקוח שלי, הבכור מבין הילדים בנישואים השניים, אחיו ובני משפחתו, הניחו כי לא הותיר אחריו צוואה וסברו כי לא עסק בכתיבת מסמך המחלק את רכושו טרם מותו. אולם למרבה הפלא, כאשר פנו להנפקת צו הירושה גילו כי המנוח הותיר צוואה אחריו שנכתבה בזמן נישואיו הראשונים והפקיד אותה אצל רשם לענייני ירושה כ-40 שנה לפני מותו.

נוצר מצב למעשה שאב אשר אהב את בניו ומעולם לא הפלה ביניהם, לא נתן לשלושה מבניו מאומה, רק מפני ששכח, וברור שזה לא היה רצונו במועד הפטירה.

הביטוי “צוואה שנשתכחה” מתייחס למקרים בהם אדם כתב צוואה זמן רב לפני פטירתו ולאחר מותו יש המתנגדים לתוקפה וקיומה, בטענה כי הצוואה נכתבה זמן רב לפני מות המנוח ולכן אינה משקפת את כווננתיו ורצונותיו האמיתיים לפני מותו.

כיבד רצון המנוח הינו עיקרון על במשפט הישראלי, וקיימת חזקה שמי שעורך צוואה כפי שנקבע בחוק הירושה, פועל מתוך גמירת דעת ליצור צוואה ומתוך מודעות למהותה ולכוחה.לעניין זה השלכה ישירה בכל הנוגע להתנגדויות לקיום צוואה, שכן, נטל הראיה בביהמ"ש לכשרותה של הצוואה משתנה בין צוואה תקינה וצוואה פגומה או אינה משקפת את רצונותיו האמיתיים של המנוח.

המלצתי ללקוח המשרד להתנגד לצוואה, זוהי זכות של כל אדם בעל עניין הצוואה, ומכיוון שהלקוח הוא אחד מבניו של הלקוח הוא בעל עניין מרכזי.

לפי החוק, כל אדם יכול להגיש התנגדות לקיום צוואה בתוך 14 יום ממועד פרסום הגשת הבקשה לקיום צוואה ברשומות ובעיתונות. אבל, במקרים מיוחדים הרשם או בית המשפט יכול לקבוע מועד מאוחר יותר.

את ההתנגדות לצו קיום הצוואה צריך להגיש כתצהיר בכתב לרשם לענייני ירושה, עם עותק אחד לבית המשפט ועותקים נוספים, כמספר בעלי העניין בתיק.

בסופו של יום התיק הסתיים כפשרה, אך קיים סיכוי גבוה כפי שאירע לאחרונה במסגרת תיק אחר, שבית המשפט היה מקבל את טענות מרשי, כלומר מקבל את ההתנגדות לצוואה ומבטל את הצוואה.

מומלץ ביותר, לכל אדם, להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום, על מנת לנסות ולצמצמם כמה שיותר, עוד בחייו, את המחלוקות שעלולות להיווצר לאחר פטירתו בכל הנוגע לאופן חלוקת רכושו.

משרדינו מתמחה בטיפול תיקי צוואות וירושות מורכבים, לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו 052-830-5231

bottom of page