top of page

לשון הרע והוצאת דיבה בגירושין


פירוק הנישואים והתא המשפחתי בהליך גירושין מלווה פעמים רבות בקונפליקטים חריפים: כלכליים, רגשיים מנטליים ועוד. מה שלעיתים מוביל למערבולות רגשיות שקשה לשלוט בהם. קשיים אלו עשויים לגרום לא אחת לריבים סוערים, התבטאויות קשות ומעליבות והכפשות של שני הצדדים זה את זה: טענות לאי שפיות, לבגידה, הכפשות על רקע גזעני או נטייה מינית או טענה להתנהגות אלימה או לא נאותה וכ"ו.

מה הופך הכפשה להוצאת דיבה?

למשרדנו הגיע ג', גבר כבן 42, הפרוד מאשתו ומעוניין להתחיל בהליך גירושין. לזוג 4 ילדים בגילאי בית ספר יסודי וחטיבת ביניים והמשפחה מתגוררת במושב במרכז הארץ. הגבר יזם את הפרידה ובמהלכה היא איימה עליו כי לא תאפשר לו להיפגש עם ילדיהם. לטענתו החלה האישה לספר לשכניה כי הוא סובל מבעיה נפשית הגורמת לו לאלימות שעלולה לפגוע בילדים פיסית ונפשית. היא החלה לשוחח על כך עם שכניהם. בפגישתנו הגבר טען כי הדבר פגע באופן עמוק בשמו הטוב והשמועה החלה להתפשט במושב הקטן כאש בשדה קוצים וחצתה את גבולות המושב עד למשפחתו ולמקום עבודתו.

באילו נסיבות ניתן להגיש תביעה על הוצאת דיבה?

בהתאם לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה -1965 עילה לתביעה כנגד לשון הרע מתאפשרת במצב בו האמירה הפוגענית פורסמה בפומבי או בציבור ונאמרה באוזני אנשים נוספים. לעומת זאת יש לשים לב כי אמירות פוגעניות הנאמרות במסגרת דיונים משפטיים בבית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, זוכות להגנה מפני תביעת הוצאת דיבה ונחשבות כ "פרסום מותר" על מנת לאפשר להעלות טענות באופן חופשי מבלי לחשוש לתביעות דיבה.

האם דבריה של האישה כלפי ג' נחשבים ללשון הרע?

בהחלט! התבטאויותיה של האישה כלפי ג' הגיעו למצב של הוצאת דיבה ולשון הרע מאחר והן נאמרו בציבור וגורמו להפשלה, לעג, ובוז כלפיו. במקרים אחרים, הוצאת דיבה עשויה להוביל לשנאה לפגיעה ממשית במשרתו, מקצועו או עבודתו של אדם. הוצאת הדיבה נוטלת מאדם את שמו הטוב ועשויה להיות תהליך בלתי הפיך וכואב.

המלצנו לג' להגיש תביעה לפיצויים כנגד הוצאת דיבה

על בסיס הנסיבות והקריטריון הנ"ל המלצנו לג' להגיש תביעה לפיצויים כנגד הוצאת דיבה ולשון הרע ולזכות בחזרה בשמו הטוב. במקרים רבים של הוצאת דיבה בתי המשפט בוחנים את הדברים על פי מבחן אובייקטיבי המכונה "האדם הסביר". השאלה העומדת בבסיס המבחן היא האם האדם הסביר היה נפגע בנסיבות הללו ולא האם בן הזוג נפגע באופן סובייקטיבי. במידה ונקבע כי האדם הסביר היה נפגע, בית המשפט יקבל את התביעה ויחייב את הצד הפוגע לשלם פיצויים אשר ייקבעו לפי היקף הנזק שגרם.

במקרה של לשון הרע, בשונה מתביעות נזיקין אחרות, הפסיקה קובעת שאין צורך בהוכחת הנזק, שכן הדין מניח ששמו הטוב של הנפגע ניזוק עקב לשון הרע ומתוך המחשבה כי שם טוב הוא לעיתים "הנכס היחיד שיש לרבים והוא יקר להם כחיים עצמם" (אהרון ברק).

משרד עורכי דין דניאל ויגלר מלווים את לקוחותינו גם בתביעות פיצויים במקרי לשון הרע והוצאות דיבה. המשרד מתמחה בדיני משפחה, ובעריכת הסכמי גירושין מורכבים ובעל ידע משפטי מקצועי רחב וניסיון בטיפול בתיקים מורכבים בתחום דיני המשפחה והירושה בכל הערכאות המשפטיות.


bottom of page