top of page

ייפוי כוח מתמשך, מתי ולמה?

מה קורה במצב שבו אדם הופך להיות לא כשר לנהל את ענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים? מי דואג לעשות זאת עבורו?

בעבר, לא הייתה יכולת להחליט ולקבוע מראש מי ידאג לנו ואיך ידאג לנו במידה שלא נהיה כשירים מבחינה בריאותית לקבל החלטות על עצמנו. מי שעשה זאת עבורינו היו אלו היו בני משפחתנו או במקרים מסוימים המדינה, תוך שהדבר היה נקבע במסגרת תיק אפוטרופסות אשר היה נפתח בביהמ"ש לענייני משפחה.


את זאת ביקש המחוקק לשנות, וכך עשה בתיקון שבוצע לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות במסגרתו נקבעה פרוצדורה שבה כל אדם ואדם יוכל לקבוע מראש את זהות "האפוטרופוס" שלו.


לשם כך נועד ייפוי הכוח המתמשך

ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לקבוע מראש כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו, כאשר הוא לא יוכל לקבל עוד החלטות בעצמו ולתת לאותו אדם הנחיות מדויקות מה מותר ומה אסור לו לעשות ואילו החלטות הוא יכול לקחת במסגרת ניהול הרכוש, או במסגרת ניהול ענייניו הבריאותיים או הרכושיים של אותו אדם.

ניתן לקבוע ייפוי כוח מתמשך עבור עניינים אישיים (כולל רפואיים) וענייני רכוש, בכולם או בחלקם.

באמצעות ייפוי כוח מתמשך ניתן לקבוע הנחיות ברורות בנושאים מסוימים, או להשאיר למיופה הכוח את שיקול דעת לפעול כראות עיניו, כך שהאדם יכול להחליט מראש מה מידת האחריות שתינתן למיופה הכוח שלו.

ובכל זאת אנשים רבים בוחרים שלא לעשות ייפוי כוח מתמשך, חלקם הגדול פשוט לא מודע למשמעות האדירה של מסמך לצורך הסדרת העתיד במקרה של אי כשירות ועל האפשרות לבחור מי יטפל וידאג לבן משפחה במידה והוא לא יהיה כשיר.


אבל סיבות נוספות מונעות מלקוחות לעשות ייפוי כוח:


אחת מהם קשורה בהעברת השליטה לבן משפחה אחד שיהיה בעל הסמכות להחליט על ההורה, על מצבו הרפואי והכלכלי, אשר עלולה לגרום לאי נעימות, דיונים רבים וויכוחים בין אחים, לגבי ההחלטה מי יהיה הממונה. וחששות של אפלייה בין האחים עקב השליטה על ההורה ונכסיו.


במקרים אחרים כאשר יש רכוש רב לנהל, כגון נכסים, מניות ועסקים יתכן שאף אחד מבני המשפחה לא מקצועיים מספיק או לא פנויים מספיק בכדי לטפל בדברים ואולי עדיף למנות איש מקצוע ניטרלי יחד עם קרובי המשפחה.


יש לזכור כי בכדי למנות אדם צריך הסכמה של מיופה הכוח.

לרוב מיופה כוח יסכים לבטח אם זה בקשת הוריו, אך האם הבין את המשמעויות ואת ההחלטות שהוא עשוי להיות אחראי עליהם?

כאן נכנס המקום של הייעוץ המשפטי המקצועי.


ייעוץ משפטי לעריכת ייפוי כוח מתמשך

בפגישת הייעוץ הראשונה לפני עריכת ייפוי מתמשך נשוחח עם הממנה על מצבו הבריאותו ועל מצבו הכלכלי: רכושו, נכסיו וכל עסקיו.

אם לא התקבלה החלטה נדון באפשרויות למיופי הכוח. חשוב לנו להבין היטב את רצונות הממנה ואת מורכבות המצב המשפחתי כדי לסייע באופן הנכון ביותר.

בפגישה נסקור את המשמעויות המשפטיות של ייפוי הכוח המתמשך, ואת החלופות הקיימות לייפוי כוח מתמשך ומשמעויות החוק.


בפגישה שניה יגיעו הממנה עם מיופי הכוח שבחר. הפגישה תכלול הסברים למיופי הכוח בדבר המשמעויות והאחריות במקרה של אי כשירות של המייפה.

רק לאחר מכן ייערך ייפוי הכוח המתמשך וימסר לחתימת שני הצדדים.


את ייפוי הכוח מפקידים במאגר מיוחד במשרד המשפטים שם הוא נשמר עד כניסתו לתוקף.

עו"ד דניאל ויגלר מתמחה בדיני משפחה וירושה מסייע למשפחות רבות בתכנון העתיד ובהסדרה משפטית של צוואות וייפוי כוח מתמשכים


bottom of page