top of page

שינוי מקום מגורים במסגרת הליכי גירושין

אחת ההתלבטויות הכי גדולה שיש לכל זוג לאחר החתונה הינה היכן לגור ולהקים משפחה, כאשר לא פעם כל אחד מהם מנסה למשוך את בן זוגו לעבור ולגור בעיר ילדותו ובקרבת בני משפחתו, וזאת, בין השאר, משיקולים כלכליים, ומשיקולים של נוחות ועזרה מצד הורי מי מבני הזוג.

בשנים האחרונות החלטה זו הפכה להיות הרת גורל לא רק לנישואים של הצדדים אלא גם למצב בו בני הזוג יעמדו בפני גירושין.

אם בעבר לא הייתה הרבה משמעות למקום המגורים של בני הזוג לאחר הגירושין, כיום, כאשר התפיסה השולטת היא הורות שוויונית וכאשר הילדים שוהים עם כל אחד מהוריהם כמעט באופן שווה, עניין מקום המגורים של הילדים ומיקום מוסדות החינוך שלהם במהלך חיי הנישואין הופך להיות מרכזי.

ובזמן גירושין לעיתים מקום המגורים הופך להיות נושא משמעותי בכל הקשור להכרעה בעניין חלוקת זמני השהות של הילדים עם כל אחד מההורים ובעניין קביעת מוסדות החינוך בהם יתחנכו הילדים.

למעשה, סוגיה זו הופכת להיות לא פעם ליבת הליכי הגירושין כאשר בעניין זה אף צד אינו מוכן להתפשר. כדי שלהורה תהיה יכולת לקיים עם ילדיו זמני שהות שווים עם ההורה האחר או קרוב לכך, יש צורך שיגור בקרבת מוסדות החינוך של הילדים כאשר אלו מן הסתם ממוקמים באזור שבו גרו בני הזוג במהלך הנישואין ולא פעם הדבר אינו מתאים לאחד מהצדדים אשר אינו מעוניין עוד לגור בעיר אליה נגרר לגור במהלך הנישואין.


אומנם אי אפשר לכפות על צד כזה או אחר לגור באותה עיר בה חי במהלך הנישואין והוא יכול להתרחק לאיזו עיר שהוא רוצה, אך כאשר מדובר בילדים, יעדיף בית המשפט להשאיר אותם במוסדות חינוך באותה עיר בה הצדדים חיו במהלך הנישואין, אותו צד ימצא את עצמו בבעיה, שכן, בישראל של היום מרחק של כמה קילומטרים בודדים בין עיר לעיר הופך לא פעם לנסיעה של שעה ואף יותר.


באחד מהתיקים אשר משרדנו מטפל בימים אלו לקוחת המשרד, אשר הינה מרמת השרון במקור, הכירה במסגרת הלימודים שלה במרכז הבינתחומי את בעלה לעתיד, אשר הינו במקור מחיפה.

לאחר החתונה, הלקוחה ובעלה עברו לגור באזור חיפה לאחר לחץ כבד אשר הבעל הפעיל על האישה.

בחלוף 8 שנים של מגורים בחיפה יחסי הצדדים עלו על שרטון והדבר היחיד אשר מנע מהם לערוך הסכם ולהתגרש ללא ניהול הליכים משפטיים היה סוגיית הילדים ומקום מגוריהם.

בעוד הבעל עומד על כך שהילדים ימשיכו לגור בחיפה וימשיכו ללכת למוסדות חינוך בחיפה והלקוחה של משרדנו רוצה לחזור לאזור המרכז, שכן, לא הייתה לה כל סיבה להישאר באזור חיפה יותר. הרי משפחתה גרה ברמת השרון ובאזור המרכז יש ללקוחה יותר אפשרויות מבחינה תעסקותית.


המצב אליו נקלעה לקוחת המשרד הינו 'חומר נפץ' בהליך גירושין ויכול לגרום לכך שהליכי הגירושין ימשכו שנים רבות.

בית המשפט צריך לבחון מה טובת הילדים ולקחת בחשבון גם את ההשלכות על ההורים. הבעיה היא שבמרבית המקרים בית משפט יקבע כי טובת הקטינים להמשיך לגור וללכת לביה"ס באזור שבו גדלו, הרי זה דבר טבעי לכאורה, ובכך יתן בעצם מעין "מאסר" להורה האחר אשר יאלץ להישאר באזור בו אינו מעוניין לגור ואשר אף מגביל אותו מבחינה תעסוקתית.

לכן, מניעה היא הפתרון הכי נכון, וכאשר מתחתנים, על אף הקושי, יש לחשוב טוב בטרם מעבר לאזור מגורים מרוחק לפי רצון בן הזוג, שכן, הדבר עלול להפוך לאזור מגורים קבוע גם לאחר גירושין, על כל המשתמע מכך.


עו"ד דניאל ויגלר מתמחה בדיני ירושה ומשפחה ומלווה תיקים מורכבים כבר למעלה מ- 15 שנה. לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו 03-7444391

bottom of page